A

Afbraak index

De mate van verslechtering van de handschoen, getoond door een verandering van de fysische eigenschappen (bijvoorbeeld verzachting, harden, etc.).

Ambidextrous

Ambidextrous handschoenen kan even goed gedragen worden op beide handen; Dit is voornamelijk het geval voor dunnere handschoenen. 

Anatomische

Een handschoen is anatomisch genoemd als er een vorm voor de linkerhand en een andere voor de rechter.

ATEX

EXplosieve ATmosfeer. Een ATEX-zone is een gebied waar de concentratie van oplosmiddelen of stof een explosiegevaar kan opleveren. Handschoenen in een ATEX-zone worden gewoonlijk ‘ATEX-handschoenen’ genoemd

B

Bedekking - wikkeltechniek

Deze techniek wordt gebruikt om huidirritaties als gevolg van gesneden technische vezels te verminderen. Door ervoor te zorgen dat de ruwe vezels met een comfortabeler garen worden omhuld, genieten gebruikers van een optimaal comfort.

Butyl

Butyl biedt uitstekende chemische weerstand tegen ketonen, zuren, esters en aminederivaten. Het is een soepel en elastisch kunststof, zodat de gebruiker beweeglijkheid behouden, wanneer het materiaal niet te dik. Want het is vrij duur, wordt butyl aangemerkt als een speciaalDoel polymeer, voorbehouden voor toepassingen die een zeer hoge, gerichte, chemische bescherming. 

NB: butyl heeft slechte mechanische eigenschappen als zwaar gestresst in chemische omgevingen. In deze omstandigheden wordt een dikke handschoen met een katoenen voering aanbevolen, aangezien dit versterkt de mechanische eigenschappen van de handschoen, en dus de duurzaamheid. Bovendien butyl is niet geschikt voor langdurig contact met aromatische of gechloreerde oplosmiddelen: die veroorzaken snelle verslechtering van het materiaal.

D

Dissipatief

Dissipatief / (antistatisch) is het vermogen om ladingen af te voeren.Op een dissipatief materiaal hopen zich geen elektrostatische ladingen op: het materiaal voert ze af. Let op: antistatisch (onjuiste benaming) wordt veel gebruikt, maar dissipatief is het juiste woord.

DMF

Dimethylformamide (of DMF) een oplosmiddel gebruikt in een verscheidenheid van toepassingen in de chemische industrie. DMF wordt ook gebruikt in het productieproces van handschoenen uit polyurethaan (PU) en derivaten. DMF is een chemische stof die tijdens gebruik kunnen worden ingeademd of via de huid opgenomen. Het is geclassificeerd als schadelijk bij inademing en huidcontact. In geval van langdurige of herhaalde blootstelling kan DMF effecten hebben op de lever. Grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling zijn vastgelegd in verschillende landen en deze limieten aan te geven maximale concentratie in de lucht waarmee MAPA handschoenen in polyurethaan voldoen.

E

Elektrische weerstand

Elektrische weerstand is een fundamentele eigenschap van een materiaal, die aangeeft hoe sterk het materiaal weerstand biedt tegen elektrische stroom of deze geleidt. De SI-eenheid van elektrische weerstand is de ohm (Ω).

Let op: weerstand is afhankelijk van de luchtvochtigheidsgraad. Hoe hoger de luchtvochtigheidsgraad, hoe lager de weerstand (omdat vocht geleidend is).

EPA

ESD-beveiligde zone waar dissipatieve apparatuur nodig is.

ESD

elektrostatische ontlading

ESDS

Een voor elektrostatische ontlading gevoelig apparaat. ESDS is een elektronische component die door ESD kan worden beschadigd. Handschoenen voor het hanteren van ESD-gevoelige apparatuur worden gewoonlijk ‘ESD-handschoenen’ genoemd.

F

Fluoroelastomer

Fluorelastomeer, een polymeer met hoge bestendigheid, wordt aanbevolen voor langdurig contact met aromatische oplosmiddelen, chemische producten op basis van zwavel en amines. 

De Mapa Professional multi-layer-technologie zorgt voor een bijzonder soepele fluorelastomeerverbindingen handschoen, met een hoge chemische weerstand. 

Fluorelastomeer is een duur materiaal. Het is geclassificeerd als een special purpose copolymeer, voorbehouden voor toepassingen die een zeer hoge, gerichte, chemische bescherming. 

Pas op: fluoroelastomeer wordt niet aanbevolen voor langdurig contact met ketonen, organische zuren en acetaten

G

Gechloreerde

Maakt het makkelijker om op te zetten en uit te trekken handschoenen, zonder verhoging van de dikte en zonder gebruik van poeder. Vermindert het risico op allergieën van natuurlijke latex handschoenen.

H

HR

Relatieve luchtvochtigheid

N

Natuurlijke latex

Natuurlijke latex biedt een uitzonderlijke flexibiliteit en elasticiteit. Handschoenen uit natuurlijke latex aanpassen aan de vorm van de hand, waardoor het maximaliseren van de gebruiker? S beweeglijkheid en comfort. 

Dit polymeer heeft goede mechanische prestaties, zelfs met minimale dikte. Met name goede scheur en perforatieweerstand en biedt goede weerstand tegen vele zuren, basen, alcoholen en ketonen. 

Het heeft ook het voordeel van een verblijf in koude omgevingen soepel. 

NB: In sommige zeldzame gevallen, de eiwitten in natuurlijke latex kan allergische reacties veroorzaken. In dat geval adviseren wij het gebruik van synthetische materialen voor gesensibiliseerd gebruikers, zoals een nitril of neopreen handschoenen. 

Natuurlijke latex wordt niet aanbevolen voor gebruik in contact met oliën, vetten, aardolieproducten, sterk oxiderende zuren en aromatische of gechloreerde oplosmiddelen. De eigenschappen van natuurlijke latex kan worden verslechterd door langdurige blootstelling aan licht, UV of ozon. 

Neopreen

Zeer soepel met een uitstekende weerstand tegen chemische contact, neopreen is een uitstekende multi-purpose polymeer. Neopreen biedt een goede chemische bestendigheid tegen zuren, logen, oliën, vetten, alcohol, aardolieproducten, ketonen, alifatische oplosmiddelen en tal van industriële gassen en dampen). Bovendien is een soepel materiaal die beweeglijkheid en comfort. 

Het heeft uitstekende thermische eigenschappen, met contact-isolatie (warm of koud), en brandwerendheid (geschikt voor toepassingen in de nabijheid van vuur). Ook leeftijd en, aangezien zij geen last van verslechtering als gevolg van langdurige blootstelling aan licht, ozon of UV. 

Aan de andere kant, moeten we erop wijzen dat neopreen heeft slechte mechanische eigenschappen als zwaar gestresst in chemische omgevingen. In deze omstandigheden wordt een dikke handschoen met een katoenen voering aanbevolen, aangezien dit versterkt de mechanische eigenschappen van de handschoen, en derhalve de duurzaamheid. Neopreen is niet geschikt voor langdurig contact met sterk oxiderende zuren en aromatische of gechloreerde oplosmiddelen, omdat deze snel neopreen beschadigen. 

Nitril

Nitrile of acrylo nitril butadieen rubber (NBR), biedt het algemeen zeer goed bestand tegen oliën, vetten en koolwaterstoffen derivaten alsook aromatische of gechloreerde oplosmiddelen. 

Nitril geeft ook een uitstekende slijtvastheid en weerstand tegen lekrijden. Het bevat geen eiwitten en heeft een zeer laag gehalte aan versneller derhalve is het zeer goed verdragen door de gebruikers, paticularly voor langdurig dragen. 

Anderzijds, nitril is een natuurlijk stijf elastomeer. Dikke nitril handschoenen zijn beweeglijkheid te beperken. 

Bovendien zijn ze niet geschikt voor koude omgevingen (<-40 ° C), omdat deze temperaturen laten nitril opstijven, waarbij de handschoen moeilijker te gebruiken zijn. Merk op, dat nitril wordt niet aanbevolen voor langdurig contact met ketonen, sterk oxiderende zuren, esters of aldehyden.

P

Permeatietijd

De tijd die nodig is voor de chemische om de handschoen te dringen op een moleculair niveau. In sommige gevallen is er geen zichtbare aantasting van de handschoen.

Poedervorm

Maakt het makkelijker om handschoenen aan te trekken en weer af te halen, zonder dat de dikte van de handschoen te verhogen. 

PVC

PVC of polyvinylchloride, biedt goede weerstand tegen vele zuren en logen, en wordt geassocieerd met een goede mechanische weerstand wanneer de handschoenen zijn bekleed met stof. PVC ofwel geen allergenen zoals eiwitten of versnellers bevatten en zo goed verdragen door de gebruikers. 

PVC is een materiaal dat eeuwen goed, als het niet wordt beïnvloed door langdurige blootstelling aan licht, ozon, UV's, etc. PVC handschoenen kunnen ook worden opgeslagen voor een lange tijd zonder enige wijziging in hun eigenschappen. 

PVC handschoenen zijn niet geschikt voor situaties waar ze in contact komen met chemische oplosmiddelen (ketonen, alkanen, etc.) kunnen komen. Contact met deze producten leidt tot de extractie van de weekmakers, en, als gevolg, de handschoen verstijft. 

PVC handschoenen mogen niet gebruikt worden voor het hanteren van hete delen (> 80 ° C), om hun achteruitgang te voorkomen. 

Anderzijds, nitril is een natuurlijk stijf elastomeer. Dikke nitril handschoenen zijn beweeglijkheid te beperken. 

Bovendien zijn ze niet geschikt voor koude omgevingen (<-40 ° C), omdat deze temperaturen laten nitril opstijven, waarbij de handschoen moeilijker te gebruiken zijn. Merk op, dat nitril wordt niet aanbevolen voor langdurig contact met ketonen, sterk oxiderende zuren, esters of aldehyden.

R

ResiComfort-technologie

Een hoogwaardige coatingtechnologie die het comfort maximaliseert, de hand laat ademen en tegelijk de grootst mogelijke duurzaamheid biedt.

S

Statische elektriciteit

Ophoping van elektrische lading op een voorwerp of een oppervlak. De belangrijkste oorzaak van statische elektriciteit zijn mensen: over de vloer lopen of een voorwerp verplaatsen kan statische elektriciteit opwekken.

Stroomden

Katoen gebaseerde textielvezels, die de binnenkant van de handschoenen. Fleeced feel verstrekken van goede absorptie van transpiratie.

T

Textiel ondersteuning

Gebreide interieur, gemaakt van katoen of synthetische materialen voor meer comfort. Bijzonder geschikt voor uitgebreide taken.

V

Vlechttechniek

Deze techniek wordt toegepast om een beter comfort aan de binnenkant van de handschoen te garanderen. Hierdoor kunnen we een structuur aanbrengen in het breipatroon: van 2 gebreide draden kunnen we de zachtste garens aan de binnenkant en de technische garens aan de buitenkant van de handschoen aanbrengen.