Europese wetgeving en normen

De richtlijnen met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen hebben tot doel om de wetgevingen van de lidstaten te harmoniseren en de eisen waaraan de producten en hun gebruikers moeten voldoen vast te stellen. De Europese normen bepalen de technische specificaties die nodig zijn om aan deze eisen te voldoen. 

 

Mapa Professional wil graag van deze gelegenheid om deze bepalingen uit te leggen nemen. 

De 89/656 / EEG (gebruik) richtlijn beschrijft de eisen waaraan de werkgever moet voldoen voor de levering en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen door de werknemers. 

De 89/686 / EEG (ontwerp) richtlijn beschrijft de essentiële eisen voor de verkoop van beschermende handschoenen op de Europese markt. 

De hele Mapa Professional assortiment is CE gecertificeerd in overeenstemming met de essentiële eisen, en hun producten zijn CE-gemarkeerd.

CE-certificering categorieën

Categorie 1: De fabrikant is verantwoordelijk voor de conformiteit van zijn producten, met betrekking tot de essentiële eisen van de richtlijn. 

 

Categorie 2: Certificaat van overeenstemming verkregen van een aangemelde instantie. 

 

Categorie 3: Certificaat van overeenstemming en de reguliere productie-inspecties op het terrein van de fabrikant door de aangemelde instanties.

Europese pictogrammen

Voorschriften met betrekking tot levensmiddelen in aanraking komen

Een Europese verordening

Voor meer informatie over behandeling van voedsel weten te komen, moeten we eerst kijken naar de Europese wetgeving. De belangrijkste Europese verordening (1935/2004) identificeert en stelt bepaalde contouren, maar ook dat meer specifieke maatregelen die door de lidstaten worden goedgekeurd.
Deze stappen kunnen worden aangevuld met nationale maatregelen

Deze regeling (1935/2004) geldt voor elk object dat wordt bestemd om in aanraking te komen met voedsel. 

Deze regeling ( 1935/2004) : 

- Het definieert de algemene voorwaarden:  Artikelen die ontworpen volgens good manufacturing practices om ervoor te zorgen dat de levensmiddelen niet worden verontreinigd met bestanddelen in zodanige hoeveelheden dat kan gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid of de samenstelling van het levensmiddel te wijzigen.

- En identificeert de materialen en voorwerpen waarvoor specifieke maatregelen kunnen worden genomen: 

  • Grenswaarde voor de algemene of specifieke verontreiniging 
  • Beperkingen van de niveaus van bepaalde stoffen 
  • Lijst van toegestane ingrediënten

- Het schetst de etikettering voorwaarden: symbool glas & vork en / of 'Voor levensmiddelen in aanraking'. Item etiketten moeten in geen geval verkeerd informeren van de voorschrijver of gebruiker. 

Verklaring van voedsel naleving

Vastgesteld door de fabrikant op basis van tests zonder verplichte derden verrichte controles. Houd er rekening mee dat dit punt wordt verder niet gecontroleerd wanneer de AET (certificaat behaald aan het einde van het certificatie-proces) wordt uitgegeven. 

Grote zorg moet dus worden genomen met betrekking tot de interpretatie van het beeld.

Specifieke Europese richtlijnen (82/711 en 85/572)

Bepaal de fundamentele richtlijnen en definiëren van de te gebruiken simulanten om besmetting van materialen op basis van de aard van de levensmiddelen controleren. 

3 belangrijke punten:

  • Materialen die bestemd zijn om in contact met alle soorten voedsel te komen, moeten worden getest met behulp van de volgende 3 simulanten: 3% azijnzuur, 10% ethanol en geraffineerde olijfolie. 
  • Materialen die bestemd zijn om in contact met bepaalde levensmiddelen te komen, moeten worden getest met een of twee van de drie simulanten (zie tabel opgenomen in richtlijn 85/572). Soms gedestilleerd water wordt gebruikt in plaats van zuur. 
  • Wat de olijfolie simulant: om het feit te verklaren dat verontreiniging van bepaalde vetten veel minder dan die van zuivere olijfolie, kan de gemeten gedeeld onder een reductiefactor tussen 1 en 5, afhankelijk van het levensmiddel. 5 voedsel kwaliteiten voor vetten worden geschetst als gevolg.

Samenvatting van de wettelijke beperkingen

Verantwoordelijkheid van de agro-food producent:  zij alleen zijn wettelijk aansprakelijk voor de sanitaire kwaliteit van hun producten. 

Zeer specifieke regelgeving testen:  Alle onderdelen van de handschoen moet eerst voorzien in de lokale lijst. 
De handschoen wordt vervolgens getest op algemene en specifieke verontreinigingen afhankelijk van het type voedingsmiddel behandeld. 
BELANGRIJK: Een handschoen kan worden goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde levensmiddelen en niet anderen. 

Food grade verklaringen voor handschoenen zijn onderworpen aan strenge regels: Om voor een handschoen met slechts een symbool glas & vork geëtiketteerd te worden, moet het hebben heeft alle tests voor alle soorten levensmiddelen. 
Dit symbool kan echter altijd vergezeld gaan van duidelijke, strikte gebruiksbeperkingen. 

BELANGRIJK: Geen wet verplicht agro-food producenten om handschoenen te gebruiken met dit symbool. Zij moeten echter handschoenen die gestandaardiseerde tests aangepast aan het voedingsmiddel behandeld verstreken gebruiken, teneinde te waarborgen dat zij niet het risico contaminerende hun producten.

Certificering categorieën IFS en BRC

IFS (International Featured Standard for Food): evenals de internationale wetgeving en normen (ISO 22000), de Franse, Duitse en Italiaanse federaties van de verkoop en distributie hebben een certificering klasse waarin vooral de voedselveiligheid ontwikkeld. 
Het doel van de IFS 5 (5, huidige versie) is om producenten te helpen ervoor te zorgen dat er geen verontreiniging tijdens de productie, rekening houdend met hun werkelijke werkomstandigheden.
De BRC (British Retail Consortium) heeft een soortgelijke certificering categorie (Global Standard for Food Safety) voor het Verenigd Koninkrijk ontwikkeld. 
De IFS en BRC worden regelmatig herzien om voortdurend aan de verbetering van voedselveiligheid. 
The IFS and the BRC are frequently revised in order to consistently improve food safety.

Een jaarlijkse controle (IFS 5 / BRC) wordt opgelegd door grote winkelketens aan hun leveranciers te keuren. 

  • Verplichte en van toepassing zijn op elke productieplaats: zijn belangrijkste aanvraag betreft alles wat met levensmiddelen in aanraking tijdens het productieproces kon komen - steeds dit kan betekenen handschoenen. 
  • Op basis van continue verbetering: Als de fabrikanten niet volledig aan de norm bij de eerste audit, accountants inzetten voor het verbeteren van de sites op de komende jaren. 

Als het symbool glas & vork is niet nauwkeurig genoeg, en de toepassing ervan wordt niet gecontroleerd door een externe onafhankelijke organisatie, de resultaten van de passende proeven, zowel voor levensmiddelen en de arbeidsvoorwaarden, zijn vereist.

De rol van Mapa Professional

  • Om een ​​reeks van specifieke handschoenen die voldoen aan de wettelijke eisen te bieden 

Elke keer als het symbool glas & vork wordt weergegeven, worden alle beperkingen duidelijk strikt geïndiceerd op basis van de Europese regelgeving, die van toepassing zijn op materialen en voorwerpen in contact met levensmiddelen.

  • Zie Richtlijn 85/572

Het verstrekken van een nauwkeurige tabel van levensmiddelen in aanraking resultaten voor de 88 klassen van levensmiddelen in de richtlijn. 
Meer informatie over deze link : klik hier.

  • Het leveren van een oplossing op maat 

Toepassingen en het gebruik van een handschoen kan verschillen van site tot site. Mapa Professional passen hun product aan elke situatie aan. 

 

CATEGORIE 1: gereguleerd testomstandigheden (2 uur, 40°C) vertegenwoordigen de arbeidsomstandigheden

  • Als de handschoen wordt goedgekeurd als food grade volgens de food grade tafel voor het levensmiddel (en) behandeld, Mapa Professional zorgt automatisch voor de food grade-certificaat (Mapa Professional of klantspecifieke certificaat). 
  • Als de handschoen niet wordt goedgekeurd als food grade volgens de food grade tafel voor het levensmiddel (en) behandeld, dan wordt het beschouwd als onverenigbaar te zijn en Mapa Professional biedt een ander type handschoen. 

 

CATEGORY 2: ereguleerd testomstandigheden (2 uur,40°C) vertegenwoordigen niet de arbeidsomstandigheden 

Mapa Professional bepaalt en voert passende proeven voldoen aan de leidende regelgeving 1935/2004.

 

In beide gevallen, Mapa Professional reageert volledig op de kwaliteit en veiligheid van systemen voor levensmiddelen (ISO 22000, HACCP).