Norm EN 388 - Mechanische risico's

Downloaden herziening van norm EN 388

  • pdf 4.6 M

    Beschrijving

> Norm EN 388 : 2016

Deze norm is van toepassing op handschoenen die beschermen tegen mechanische risico’s, waaronder schuren, snijden door een mes, scheuren en zelfs punctie. Het was nodig deze norm te herzien, aangezien de test op de weerstand tegen snijden (Couptest) aantoonde dat de prestaties van handschoenen met een hoge weerstand niet correct werden gekwali ceerd.

 
 

De veranderingen

Weerstand tegen snijden

Voor

De methode om de weerstand van de handschoen tegen snijden te evalueren is de zogenaamde Couptest. Dit is een methode waarmee het mogelijk wordt om te berekenen hoeveel cycli er nodig zijn (voorwaarts en achterwaarts) om het sample te snijden bij een lage druk van 5N (ongeveer 500g).

Nu

De Couptest methode is nu betrouwbaarder met, in het bijzonder, meer controle over het mes. Als het materiaal van de handschoen het mes beschadigt, dan is EN ISO 13997 de referentietest. Een vijfde cijfer binnen het pictogram werd gecreëerd om het niveau van het snijden aan te geven in overeenstemming met de ISO 13997 test. Als er geen schade aan het mes wordt toegebracht, blijft de Couptest de referentietest; Nochtans bestaat er een optie om het prestatieniveau weer te geven in vergelijking met ISO 13997. MAPA Professionnel maakte reeds gebruik van de ISO 13997 test die beter geschikt is om handschoenen met een sterke weerstand tegen snijden te typeren.

Weerstand tegen schuren

De test voor de weerstand tegen schuren wordt uitgevoerd met nieuw schuurpapier (Klinspor PL31B 180 grit). Dit schuurpapier heeft een meer betrouwbare kwaliteit dan het schuurpapier dat vroeger werd gebruikt.

Voor

Oakey
Grade F2 100 grit

Nu

Klingspor
PL31B 180 grit

Bescherming tegen schokken

Nieuwe test voor de norm EN 13594 : 2015 waarmee het mogelijk is te beschermen tegen een mogelijke impact. Als de handschoenen zulke tests ondergingen, dan wordt de letter ‘P’ toegevoegd aan de vijf cijfers onder het pictogram.

Voor

Ny

Opmerking : De letter X geeft aan dat de test niet werd uitgevoerd of dat deze niet van toepassing is.